Paintballin syntyhistoriaa

Nelspot 007 merkkain

Paintball sai alkunsa 1970-luvulla, jolloin kehitettiin ensimmäiset värikuulamerkkaimet. Merkkaimet oli suunniteltu metsureiden ja karjankasvattajien avuksi puiden ja eläimien merkkaamiseen. Tuohon aikaan maalit eivät olleet vesiliukoisia eivätkä muutenkaan tarkoitettuja minkäänlaiseen harrastekäyttöön.

SPBL:n turnaus metsäkentällä Turussa 1999

Ensimmäinen paintball-peli pelattiin vuonna 1981, jolloin Hayes Noel ja Charles Gaines ideoivat miten pystyttäisiin mittaamaan, kenellä on paras kilpailutilanteessa tarvittava hiiviskely- ja paineensietokyky sekä tiukassa paikassa tarvittavaa kylmähermoisuutta. Heidän kaverinsa George Butler näki eräässä maatalouslehdessä Nelspot 007 -merkkaimen mainoksen ja kolmikko päätti järjestää pelin testatakseen, kuka heistä on tässä etevin.

SPBL:n Rauman turnaus 1999

Ensimmäisen paintball-pelin pelialue oli tarinan mukaan noin puolen neliökilometrin kokoinen ja peliin osallistui kaksitoista pelaajaa. Pisteitä jaettiin pelaajien merkkaamisesta sekä eri puolille pelialuetta sijoitettujen lippujen kotiuttamisesta. Peliaika tuossa kyseissä pelissä oli  tuolloin 24 tuntia. Ensimmäisen pelin voitti Ritchie White, joka oli tunnettu vanha eränkävijä. Häntä ei tarinan mukaan nähty koko pelin aikana, eikä hän yrittänyt merkata ensimmäistäkään vastustajaa, vaan keräsi liput välttäen toisia pelaajia. Ei ehkä kaikista vauhdikkain tapa voittaa peli, mutta varmasti sitäkin taktisempi valinta Whitelta.

Arenaball- kiertueen päätösturnaus Helsingin Meilahdessa syksyllä 1996

Lakimiehet neuvoivat pelinkehittäjiä hakemaan patenttia kehittämälleen pelille, mutta he päättivät olla patentoimatta peliä. Pelin kehittäjät pitivät parempana omistaa pienen palan isosta kakusta kuin ison palan pienestä kakusta. Tämä on varmasti yksi keskeisimmistä syistä joka mahdollisti lajin nopean suosion ja leviämisen eri puolille maailmaa.

Ensimmäisen sukupolven ”letkutäyttöinen” kilpakenttä Kuopiosta vuodelta 2002

Paintballin rantautuminen Suomeen

Paintball rantautui Suomeen nopeasti Survival Game-nimellä lajin saatua jalansijaa Amerikan ihmemaassa 80-luvun alkupuolella. Ensimmäiset merkkaimet olivat Splatmaster-merkkisiä – muovisia, kertaladattavia ja 12 gramman kaasupatruunoilla toimivia. Suomen paintball saavutti 80-luvun puolessa välissä, jolloin 12 gramman hiilidioksidikapseleilla toimivia merkkaimia tuotiin Suomeen ulkomailta. Monen eri lähteen mukaan Ragnar Andersson on mies, jota on kiittäminen paintballin tuomisesta Suomeen ainakin laajemmassa mittakaavassa vuonna 1986. Ensimmäinen kilpatapahtuma järjestettiin vuonna 1988, silloin mukana oli muutama joukkue ja kaikki pelasivat samoilla välineillä. Ensimmäinen suomenmestaruus ratkottiin vuonna 1990 Vääksyssä 10-henkisin joukkuein. Turnauksen voitti tuolloin Jyväskyläläinen joukkue nimeltään ”Splatfighters”. Seuraavina vuosina joukkueet kohtasivat näissä vuosittaisissa SM-kisoiksi kutsutuissa tapahtumissa. Joukkuekoko oli tuolloin 10-15 henkeä.

Suomen Paintball-liitto

Suomen Paintball-liitto on perustettu vuonna 1998 jatkamaankotimaisen paintball-sarjatoiminnan 1994 aloittanutta Suomen Paintball Liigan toimintaa. Suomessa kisapaintballia on pelattu historian saatossa tasoilla SM-liigasta 3.divisioonaan ja erilaisia turnauksia järjestetään vuosittain vajaa kymmenkunta. SPBL:n alaisissa sarjoissa pelaa vuosittain yhteensä n. 40 joukkuetta. Kotimainen SM-liiga on yksi maailman pisimpään säännöllisesti ja yhtäjaksoisesti toiminut paintball- kilpasarja. Suomalainen paintball- järjestötoiminta kestää myös hyvin kansainvälisen vertailun, sillä vastaavat liitot eivät ole saaneet kunnollista jalansijaa muissa maissa Tanskaa lukuun ottamatta.

 

Miten paintballia pelataan nykyisin?

Nykyaikainen ilmatäytteinen ja tekonurmipohjainen kilpakenttä Suomen Urheiluopistolla Vierumäellä 2019

 

Pelissä jokaisella pelaajalla on merkkain, ja jokainen pelaaja, joka saa osuman on eliminoitu pelistä. Peliä voi pelata joko harrastemielessä metsäpeleissä tai hieman urheilullisempana versiona kilpapaintballina. Yleensä harrastepeleissä pelataan erilaisia lipunryöstöpelin variaatioita. Tässä pelimuodossa 3-10 pelaajaa yrittää ryöstää toisen joukkueen lipun ja eliminoida toisen joukkueen pelaajat. Se joukkue, joka saa vietyä kentän keskellä olevan lipun vastustajan tukikohtaan tai onnistuu eliminoimaan kaikki toisen joukkueen pelaajat, on voittaja. Peliä pelataan joko ulkona rajatulla alueella tai halleihin tehdyillä sisäkentillä. Pelikentän koko vaihtelee pelaajien määrästä ja pelityypistä riippuen. Tavallinen metsä kelpaa pelikentäksi, mikäli luvat maanomistajalta ovat kunnossa. Kentille on kuitenkin usein tehty keinotekoisia suojia ja esteitä, yleisimmin tynnyreistä, autonrenkaista ja vaneri- tai lastulevyistä. Supair-kentät, joissa on ilmalla täytettyjä suojia, ovat vallanneet kilpapaintballkentät ja niitä käytetäänkin tätä nykyä käytännössä kaikissa Suomessa ja ulkomailla järjestettävissä kilpapaintball turnauksissa. Supair -kentät ovat helppoja liikutella paikasta toiseen ja ne ovat nopeasti pelikunnossa. Näiden kenttien ansiosta paintball on lyhyessä ajassa tullut metsistä kaupunkien urheilukentille suuremman yleisön nähtäville.