Harrastuksen aloittamiseen apuja

Paintballharrastuksen aloittaminen

Olet ehkä menossa kokeilemaan paintballia, aloittamassa sitä tai muuten vain kiinnostunut lajista. Tämän julkaisun tarkoitus on antaa vastauksia yleisimpiin lajia koskeviin kysymyksiin.

Yleisiä kysymyksiä

Mitä paintball on?

Paintball on urheilulaji, jossa yhdistyvät sekä joukkue- että extreme-urheilu. Pelistä tekevät ainutlaatuisen siinä käytettävät värikuulat, joiden osumasta vastustaja poistuu pelistä. Pyrkimyksenä joukkueilla on metsäpeleissä yleensä saada haltuunsa vastustajan lippu tai merkata kaikki vastapuolen pelaajat. Voittaja on vastustajan lipun omaan aloituspäätyyn saanut joukkue tai kaikki vastustajan pelaajat merkannut joukkue. Syitä paintballin pelaamiseen voi olla monia; voi olla kyse hauskanpidosta, kilpailusta, urheilusta, jännityksen hakemisesta tai elämäntavasta riippuen lajin harrastajasta. Laji vaatii vain uskallusta kokeilla ja näin yllättyä iloisesti.

Mitä lajin harrastamiseen tarvitaan?

Paintballin pelaamiseen tarvitsee kasvosuojan eli maskin, paintball-merkkaimen, kuulasäiliön eli ”loaderin” sekä paineilmapullon. Lisäksi mukaan on hyvä varustautua pelaamiseen soveltuvilla vaatteilla sekä tietysti värikuulilla ja paineilmalla.

Mistä voin vuokrata paintball varusteet?

Paintball-varusteet voi vuokrata paintball-vuokraamoista ympäri maata. Vuokraamolistauksen löydät mm. paintball.fi sivulta. http://www.paintball.fi

Missä voin pelata paintballia?

Paintballia voi pelata paitball-kentillä, metsässä, sisähalleissa tai kaupunkirakennelmissa. Paintball-kentillä käytetään yleensä rakennettuja suojia, jotka voivat olla joko rakennelmia tai nopeasti ilmalla täytettäviä suojia. Peliä voi pelata hyvin myös tavallisessa metsässä. Pelaaminen ei vahingoita luontoa, mutta siihen on aina oltava maanomistajan lupa (mieluiten kirjallisesti). Ulkopuolisten turvallisuudesta on myös huolehdittava.

Mistä löydän lähimmän seuran tai peliseuraa

Lähimmän seurasi voit löytää liiton sivuilta: Seurat. Mikäli et löydä seuraa alueeltasi, voi etsiä peliseuraa suomalaisilta paintball-foorumeilta: http://www.paintball.fi / http://www.splatweb.net

Onko paintball turvallista?

Paintball on yksi turvallisimmista lajeista, kun pelaaminen tapahtuu varusteita oikein käytettynä ja luvallisesti. Paintball on itseasiassa turvallisempi kuin moni muu extreme-urheilulaji tai useampi muukaan urheilulaji. Yleisimmät vammat ovat urheiluvammoja kuten nyrjähdyksiä tai kolhuja. Pelissä on äärimmäisen tärkeää käyttää aina kasvosuojaa eli maskia. Merkkain pidetään suojattuna piippusukalla tai -tulpalla.

Sattuuko värikuulan osuma?

Osumat eivät yleensä ole kivuliaita. Tämä kuitenkin vaihtelee hieman eri ihmisten välillä sillä, jokaisella meistä on hieman erilainen kipukynnys. Värikuulan osumaa voisi kuvailla parhaiten ”luunappi tuntemuksena”: Osuma tuntuu osuessaan, mutta häviää yhtä nopeasti kuin tulikin. Osumista voi kuitenkin jäädä mustelmia, erityisesti läheltä toista pelaajaa (muutamia metrejä) merkatessa. Jos pelkäät, että osumat sattuvat, voi pelatessa käyttää ylimääräisiä vaatekerroksia.

Onko paintballissa ikä-, kunto- tai taitorajoitteita?

Paintballissa ei ole ikä-, kunto- tai taitorajoitteita. Paintball on kuitenkin taitolaji, joissa kokemus ja harjoittelu tuottaa tulosta. Koska fyysinen kunto ei näyttele paintballissa pääroolia, niin laji sopii kaikenikäisille.

Lajin aloittaminen

Millä paintball-merkkain toimii?

Paintball-merkkain toimii korkeapaineilmalla. Paintball-merkkaimet voivat olla joko ns. mekaanisia merkkaimia tai sähkötoimisia merkkaimia. Mekaanisia merkkaimia käytetään harraste/vuokrapeleissä, sähkötoimisia merkkaimia kilpapaintballissa.

Miten paljon harrastaminen maksaa

Lajia pääsee kokeilemaan muutamalla kympillä ja omat pelivarusteet maksavat alan liikkeissä muutamia satasia. Käytettyjen varusteiden markkinat ovat Suomessa myös suuret, joten käytettyjäkin varusteita voi saada hyvinkin edullisesti. Alkuinvestointien jälkeen suurin menoerä ovat paintball-kuulat, joiden kulutus riippuu pelaajasta. Yleisin pakkauskoko on 2000 kuulaa, joka maksaa noin 35-80€. riippuen laadusta ja käyttötarkoituksesta.

Mitä vaatteita paintballissa tulisi käyttää?

Vaatteiden olisi hyvä olla mahdollisimman peittävät, koska ne pehmentävät osumia sekä ulkona pelattaessa suojaavat naarmuilta. Vaatevalinnassa kannattaa huomioida, että ne saattavat likaantua. Metsäpelissä käytetään yleensä maastokuvioituja vaatteita ja kilpapaintballissa omia, siihen varta vasten suunniteltuja varusteita. Herkät ruumiinosat kannattaa suojata suojavarusteilla. Päälaki kannattaa suojata lippalakilla tai pipolla ja sormiin on hyvä pukea käsineet. Myös alasuojaa on suositeltava käyttää mahdollisuuksien mukaan. Kenkien on hyvä olla retkeilykengät, kumisaappaat tai lenkkarit pelialustan mukaan.

Mikä on paintballin ikäraja?

Paintballissa ei ole tällä hetkellä määriteltyä ikärajaa. Vuokraustoiminnassa on kuitenkin vakiintuneena käytäntönä 15 vuoden ikäraja. Tällöin 15 vuotta nuoremmat pääsevät mukaan vain aikuisen valvojan kanssa ja huoltajan allekirjoittamalla lupalapulla. Paintball-merkkaimien myyminen sekä muu pysyvä luovuttaminen alle 18-vuotiaalle on kielletty ilman hänen huoltajansa suostumusta.

Mikä merkkain, kaasupullo, kuulasäiliö, maski, värikuula merkki tai tyyppi minun kannattaa ostaa?

Näihin kysymyksiin on mahdotonta antaa ennakko-ohjetta, koska varusteet kannattaa valita käyttötavan, tarpeiden sekä mukavuuden perusteella. Merkkaimia on sekä eri hintaisia, eri toimintaperiaatteisia, että eri varusteisia, joiden kesken valinta jää loppukädessä ostajalle. Kannattaakin ensin kysellä kokemuksia muilta pelaajilta sekä pohtia mihin käyttöön varusteet tulevat. Varusteita voi myös vuokrata tai lainata, jolloin saa hyvän käsityksen siitä, mikä on itselle sopiva varuste. Suoralta kädeltä voi ainoastaan sanoa, että maskin linssi kannattaa ehdottomasti olla huurtumaton.

Minkä kokoinen kuula sopii merkkaimelleni

Kuulan koon eli ”boren” ja piipun yhteen sopivuuden tarkistat helpoiten puhalluskokeella. Ruuvaa ensin merkkaimesta piippu irti, jonka jälkeen tiputa sinne värikuula. Oikean kokoisen värikuulan pitäisi jäädä piippuun kiinni, mutta irrota piippuun puhallettaessa. Jos kuula tipahtaa piipun läpi on sen koko liian pieni. Jos taas kuula ei mene läpi puhallettaessakaan, se liian iso.

Miten täytän paineilmapullot?

Paineilmapullot täytät helpoiten paintball-liikkeissä, joissa on kaasutäyttömahdollisuus. Paineilmapullot voit täyttää joko suoraan kompressorista tai sukelluspullojen kautta. Yleensä paloasemilla on paineilmantäyttömahdollisuus. Muita vaihtoehtoja ovat paikalliset paintball- sekä sukellusseurat. Paineilmahuolto on yleensä järjestetty paintball-seuroissa niin, että seuralle on ostettu tai vuokrattu omat paineilmapullot täyttöä varten. Joillain seuroilla on käytössä myös oma paineilmakompressori.

Mitä peleihin kannattaa ottaa mukaan

Mukaan kannattaa varata juotavaa, koska liikkuessa tulee hiki. Lisäksi jos sinulla on erityislääkitys niin ne on otettava mukaan ja niiden käytöstä on hyvä opastaa muita pelaajia. Myös käteistä rahaa kannattaa varata mukaan, koska kaikilla pelipaikoilla ei ole pankkikortin käyttömahdollisuutta. Etenkin jos pelipaikalla on tarkoitus ostaa värikuulia tai vuokrata varusteita, niin tulet tarvitsemaan käteistä. Alle 15-vuotiaan kannattaa ottaa mukaan allekirjoitettu lupalappu, sekä varmistaa että hänellä on pelissä mukana nimetty valvoja.

Valvotaanko/ohjataanko/tuomaroidaanko pelejä?

Harjoituksissa ja peleissä on mukana yleensä valmentaja tai ohjaaja. Kilpapaintball tapahtumissa on aina tuomareita, jotka pitävät huolta sääntöjen noudattamisesta ja pelin kulusta. Myös metsäpaintballin avoimissa peleissä on hyvä olla aina nimetty ohjaaja tai valvoja.