Suomessa kisapaintballia pelataan tasoilla SM-liigasta 3.divisioonaan ja erilaisia turnauksia järjestetään vuosittain noin kymmenkunta.

Lajiesittely - mitä paintball on?

Paintball on harrastus joka sopii kaikille ikään tai sukupuoleen katsomatta. Fyysinen voima tai koko eivät ole tärkeitä, vaan paremmuus ratkaistaan taktikoinnilla ja nopealla päättelykyvyllä; kyky tehdä oikeita päätäksiä nopeasti on olennainen menestymisen edellytys, samoin kuin taito tyäskennellä tiimissä ja tulla toimeen erilaisten ihmisten kanssa. Voit unohtaa päivittäisen stressin hetkeksi ja siirtyä kokonaan toiseen maailmaan, joka ei tunne sosiaalisia rajoja eikä arkisia murheita.

Historiaa

Paintball sai alkunsa 1970-luvulla, jolloin kehitettiin ensimmäiset värikuulamerkkaimet. Merkkaimet oli suunniteltu metsureiden ja karjankasvattajien avuksi puiden ja eläimien merkkaamiseen. Tuohon aikaan maalit eivät olleet vesiliukoisia eivätkä muutenkaan tarkoitettuja minkäänlaiseen harrastekäyttään.

Ensimmäinen paintball-peli syntyi vuonna 1981, jolloin Hayes Noel ja Charles Gaines ideoivat miten pystyttäisiin mittaamaan kenellä on paras kilpailutilanteessa tarvittava hiiviskely- ja paineensietokyky sekä tiukassa paikassa tarvittava kylmähermoisuus. Heidän kaverinsa George Butler näki eräässä maatalouslehdessä Nelspot 007 -merkkaimen mainoksen ja kolmikko päätti järjestää pelin testatakseen kuka heistä on taitavin.

Nelson
Ensimmäisen paintball-pelin pelialue oli noin puolen neliäkilometrin kokoinen ja peliin osallistui kaksitoista pelaajaa. Pisteitä sai pelaajien merkkaamisesta sekä eri puolille pelialuetta sijoitettujen lippujen kotiuttamisesta. Peliaika oli 24 tuntia.Ensimmäisen pelin voitti herra nimeltään Ritchie White, joka oli vanha eränkävijä. Häntä ei nähty koko pelin aikana eikä hän ampunut ensimmäistäkään kuulaa vaan keräsi liput välttäen toisia pelaajia.

Lakimiehet neuvoivat pelinkehittäjiä hakemaan patenttia kehittämälleen pelille, mutta he päättivät olla patentoimatta peliä. Lakimiehet pitivät tätä aivan hulluna ideana, mutta kehittäjät pitivät parempana omistaa pienen palan isosta kakusta kuin ison palan pienestä kakusta. Tämä on varmasti yksi syy, miksi paintball on kasvanut näin nopeasti.

Suomen paintball saavutti 80-luvun puolessa välissä, jolloin 12 gramman hiilidioksidikapseleilla toimivia merkkaimia tuotiin Suomeen ulkomailta. Ensimmäinen suomenmestaruus ratkottiin vuonna 1990 Vääksyssä 10-henkisin joukkuein. Turnauksen voitti joukkue nimeltään Splatfighters.

Miten paintballia pelataan nykyisin?

Pelissä jokaisella pelaajalla on merkkain, ja jokainen pelaaja joka saa osuman on eliminoitu pelistä. Peliä voi pelata joko harrastemielessä hieman epävirallisemmin tai virallisesti kisapaintballina. Yleensä harrastepeleissä pelataan erilaisia lipunryästäpelin variaatioita. Tässä pelimuodossa 3-10 pelaajaa yrittää ryästää toisen joukkueen lipun ja eliminoida toisen joukkueen pelaajat. Se joukkue, joka saa vietyä kentän keskellä olevan lipun vastustajan tukikohtaan tai eliminoimaan kaikki toisen joukkueen pelaajat, on voittaja.

Peliä pelataan joko ulkona rajatulla alueella tai halleihin tehdyillä sisäkentillä. Pelikentän koko vaihtelee pelaajien määrästä ja pelityypistä riippuen. Kentille on tehty keinotekoisia suojia ja esteitä, yleisimmin tynnyreitä ja vaneri- tai lastulevyjä. Supair-kentät, missä on ilmalla täytettyjä suojia, ovat yleistymässä, ja niitä käytetäänkin tätä nykyä käytännässä jokaisessa Suomessa järjestettävässä turnauksessa. Supair -kentät ovat helppoja liikutella paikasta toiseen ja ne ovat nopeasti pelikunnossa. Näiden kenttien ansiosta paintball on nopeasti tullut metsistä kaupunkien urheilukentille suuren yleisän tietoisuuteen. Tavallinen metsäkin kelpaa pelikentäksi mikäli luvat maanomistajalta ovat kunnossa.

Suomessa kisapaintballia pelataan tasoilla SM-liigasta 3.divisioonaan ja erilaisia turnauksia järjestetään vuosittain noin kymmenkunta. SPBL:n alaisissa sarjoissa pelaa kaudella 2012 yhteensä noin 40 joukkuetta.

Amerikassa järjestetty PSP West Coast Open -turnaus vuonna 2013

Varusteet

Pelaamiseen tarvittavat varusteet ovat merkkain, loaderi, paineilmapullo, värikuulat sekä maski. Kaikki muu on enemmän tai vähemmän tarpeellista - joskin kohtalaisen mukavaa olla. Merkkaimia on pääsääntäisesti kahta erityyyppiä: sähkäisiä ja mekaanisia. Yleisimmin vuokrauskäytässä olevat merkkaimet ovat mekaanisia ja siten erittäin kestäviä. Nykyään kaikki kisapaintballissa käytettävät merkkaimet ovat sähkäisiä ja ne pystyvät 10 palloa sekunnissa tulinopeuteen. Merkkainten hinta vaihtelee 150 euron ja 1500 euron välillä riippuen merkistä, mallista ja käyttätarpeesta.

Loaderit ovat lippaita johon värikuulat laitetaan. Merkkaimen ammuttua yhden kuulan loaderista tiputetaan tai tyännetään seuraava kuula valmiiksi piippuun odottamaan laukaisua. Loadereita on kahta tyyppiä: painovoimaan perustuvia sekä sähkäisiä. Sähkäisillä loadereilla saavutetaan nopeampi syättä sekä parempi toimintavarmuus. Tyypilliseen loaderiin mahtuu noin 200 värikuulaa.

Maski on yksittäisistä varusteista selkeästi tärkein. Se suojelee silmiä ja kasvoja kuulien osumilta. Kuulat lähtevät merkkaimen piipun suulta mitattuna noin 90 metriä / sekunnissa nopeudella joten tätä tietoa vasten on ymmärrettävää että silmiä tulee suojella. Hyvät maskit maksavat ostettuna noin 50-100e. Kaikkien ei-hyväksyttyjen maskien käyttä paintballissa on kiellettyä turvallisuussyistä. Käytä aina vain hyväksyttyjä paintballmaskeja.

Merkkaimilla ammutaan .68 kaliberia olevia värikuulia. Kuulien kuori on gelatiinia eli liivatteena paremmin tunnettua ainetta. Kuulien sisällä on kasvirasvaa, joka on värjätty elintarvikeväreillä. Maali on vesiliukoista ja täysin vaaratonta, ja lähtee helposti tavallisessa pesussa kunhan värin ei anna jämähtää vaatteisiin päiviksi. Tästä huolimatta vitivalkoisia vaatteita ei suositella.

Merkkaimen voimanlähteenä on yleisimmin paineilma. Paineilmapullot valmistetaan joko alumiinista tai kevlarista kevlar pullon ollessa kevyempi ja kalliimpi vaihtoehto. Yleisin paineilmapullon koko on 1.1l. Paineilmapullot voidaan täyttää aina uudelleen käytän jälkeen.

Vaatteiksi käyvät mitkä tahansa vapaa-ajan vaatteet kuten verryttelyhousut ja hupparit. Värikuulien väri lähtee pesussa pois mutta vaaleimpiin vaatteisiin saattaa jäädä himmeitä tahroja, joten tummat vaatteet sopivat paremmin. Kilpapaintballissa käytetään peliin suunniteltuja paitoja ja housuja, joissa on vahvistettu polvia ja kyynärpäitä. Metsäpeleissä taas maastopuvut ovat suosittuja niiden suojavärin ja kulutuskestävyyden takia.. Vaatteiden lisäksi on saatavina erilaisia suojia, kuten polvi ja kyynärsuojat jotka suojaavat polvien ja kyynärpäiden lisäksi käsivarsia ja sääriä. Nämä eivät ole pakollisia vaan lähinnä mukavuutta antamassa.